Vårens primörer och smaker

det är vår i italien och råvarorna och dofterna börjar komma till liv
Det är vår i Italien, råvarorna och dofterna börjar vakna till liv igen

Vi listar 6 av säsongens bästa råvaror!

Våren är en säsong för pånyttfödelse då växter, djur och till viss del även människor vaknar till liv efter vintern. Ljuset kommer tillbaka och visst känns allt lite lättare?

Upptäck vad våren har att erbjuda för läckerheter! Vi bjuder på våra bästa tips på vårprimörer och smaker, både klassiska men också häpnadsväckande råvaror som är perfekta att använda och njuta av på vårkanten.


Nyrökt strömming

1. Strömming

Så här på vårkanten är strömmingen som allra fetast och finast. Visst är fisken en klassiker väl värd att vårda, men som så många andra livsmedel tål den förändring och nya smakkombinationer. Prova att para ihop den med din passion för Italien och låt den sällskapa på tallriken med råvaror från Medelhavet.


 

Ägg från din lokala bonde smakar bäst. Välj ekologiska ägg från frigående höns utomhus för näst bästa smak

2. Ägg

Svenska folket äter ägg som aldrig förr. Att ägg har blivit påskens stora matsymbol hänger samman med religiösa traditioner. Under den kristna påskfastan som pågår i fyrtio dagar med slut på påskafton, var ägg ett av de livsmedel som inte fick ätas. Samtidigt som ingen åt ägg började hönorna värpa. Våren är nämligen den tidpunkt då hönor lägger särskilt mycket ägg. Alla ägg som värptes lades alltså på hög och när fastan äntligen var över på påskdagen så fanns det mängder av ägg att frossa i.


 

Man kan nästan känna doften av nygrillat lamm med rosmarin, timjan, vitlök och citron

3. Lamm

Lamm smakar inte längre kofta. Ändå äter vi endast omkring ett kilo lammkött per person och år i Sverige. Förr slaktades äldre djur från ullproducerande och köttproducerande lamm på ett betydligt bättre sätt. Svenska vårlamm är en av matårets stora kulinariska händelser och en av de första köttprimörerna.


 

Sparris, vit som grön, är våren primör nummer 1!

4. Sparris

Den första vita sparrisen är ett säkert vårtecken för både krögarna och deras gäster. Den gröna sparrisen är i särklass den vanligaste och behöver inte skalas före användning. Däremot kan det vara bra att bryta av nederdelen som kan vara lite träig. Ett gammalt påstående är att det skulle vara svårt att kombinera sparris med vin. Förklaringen är att vissa smaker i sparrisen gör att vinet kan upplevas både beskt och metalliskt. Ett enkelt trick är vid tillagningen göra sparisken lite mer vinvänlig genom att tillsätta salt och fett i någon form som exempelvis smör eller en hollandaise.


 

Äta ogräs?! Jo visst! Maskrosor är jättegott och dessutom gratis

5. Maskros

Vi kallar det ogräs men på kontinenten anses maskrosbladen vara en fin liten vårprimör. Dess späda blad påminner om ruccola och har en nötaktig, nästan lite söt smak. Passar utmärkt som sallad men större blad blir oftast beskare i smaken. Växten är dessutom klimatsmart och helt gratis för dig med en liten gräsplätt.


 

Kiwi är en nyttig och ljuvlig grön liten frukt

6. Kiwi

Den nya gröna frukten med det ludna skalet blev en omedelbar succé på 1970-talet. Sprängfylld med nyttigheter och faktiskt innehåller den mer C-vitaminer än apelsiner. Förutom sin självklara plats i fruktsallader och smoothies, passar kiwin fint till ljusare kött. Prova till exempel att blanda ned i en kycklingsallad. Men ta det lite lugnt och överdosera inte. Frukten kan ha en lätt laxerande effekt och många pollenallergiker blir även dåliga av just kiwi.

Relaterad läsning

Sommarkurser 2023

Istället för att bara äta på restaurang. Kom och laga äkta italiensk mat. Boka din plats nu och gör din sommar oförglömlig!