Färsk Pasta: Steg-för-steg-guide med recept & tips

 

Det finns färdig och god pasta att köpa. Men visst är färsk pasta roligare och godare? När man vet hur man gör… Färsk pasta är inte bara otroligt läckert utan även roligt att göra själv. Lär dig konsten att göra perfekt färsk pasta steg för steg med våra bästa knep. I den här guiden delar vi med oss av en enkel pastadeg, fyllning som går att variera i oändlighet efter smak och experttips för att skapa fantastisk färsk pasta. Om du är redo att ta dina pastakunskaper till nästa nivå, kan du även anmäla dig till vår pastakurs där du får lära dig allt för att göra egen färsk pasta hemma.

Visste du att vi på Al Dente bakar hela 40 kg pastadeg varje vecka?!

 

Våra kök är verkligen pastans rike, och vi är stolta över att vara sanna mästare när det kommer till att skapa den perfekta pastadegen. Såklart med nonnas familjerecept från släkten Santambrogio.

Tips!

När du börjar med att baka färsk pasta, gör en stor sats! Det lönar sig. Du kan nämligen frysa färsk pasta.

Recept på pastadeg: Grundrecept för färsk pasta

Om du vill imponera på middagsgästerna med hemmagjord pasta är vår enkla pastadeg det perfekta startskottet. Detta grundrecept ger cirka 4-5 portioner och tar ungefär 1 timme med en färdig pastadeg.

Ingredienser:

400 g (6 dl) vetemjöl (helst 50 % Semolamjöl och 50% Tipo 00 Pasta Fresca)

4 medelstora rumstempererade ägg

Tips!

Om du har ägg som är lite mindre i storleken eller att du märker att degen känns för torr kan du ha i lite vatten eller olivolja i degen.

Gör så här:

 1. Mät upp mjölet i en hög på en bakbräda. Rör om med handen så att det bildas en mjölad yta inuti en vall av mjöl.
 2. Knäck äggen i den tomma ytan innanför mjölvallen. Vispa sönder dem med en gaffel.
 3. Rör om äggen med en gaffel så att mjölet från insidan av mjölvallen arbetas in i äggen lite i taget. När degen blir för tjock för att röras med en gaffel kan du använda en degskrapa eller oanvänd spackelskrapa. Rör degen tills allt mjöl är inarbetat.
 4. Knåda degen för hand, men ta inte med degsmulor, de blir som hårda knutar i den färdiga pastan.
 5. Knåda degen i cirka 10 minuter, tills den är blank och smidig, och ytan är helt sprickfri.

Hur vet du när pastadegen är färdigknådad? Degen ska inte klibba fast när du trycker ner ett finger i den.

 1. Slå in degen i plastfolie för att inte ytan ska torka ut, och låt degen vila i rumstemperatur i cirka 30 minuter. Sedan är degen redo att formas till olika pastarätter.
 2. När pastadegen har vilat, dela den i bitar som är lagom stora att mata genom pastamaskinen. Kavla inte ut alla bitar på en gång, eftersom degplattorna torkar snabbt. När degen är kavlad ska den vara tunn. Ställ in pastamaskinens valsöppning på läge 1 i början, och mata igenom bitarna två-tre gånger innan valsöppningen gradvis minskas så att degplattorna blir tunnare och tunnare. Avsluta med den sista valsöppningen, vilken kan variera beroende på pastamaskin.

”Pastadegen ska vara tunn, tunn, tunn…”

 

 

Stora ravioli med ricotta-fyllning

Ge din färska pasta extra smak med en läcker fyllning. Vår ricottafyllning ger en elegant touch till dina ravioli och dessutom kan du variera den på många olika vis efter smak. Detta recept tar cirka 1 timme med en färdig pastadeg.

INGREDIENSER:

4 portioner pastadeg

Fyllning:

1 burk (250 g) ricotta (mjukost gjord på vassle)

1 1/2 dl riven parmesanost

2 msk hackade valnötter

1 msk hackad persilja

1 krm riven muskotnöt

1 vitlöksklyfta

salt och svartpeppar

Till servering:

1 dl riven parmesanost

75 g smör, brynt

1 kvist persilja eller 8 blad basilika

GÖR SÅ HÄR:

 1. Gör ricottaostfyllningen genom att blanda ihop alla ingredienser och smaka av med salt, peppar och vitlök om så önskas.
 2. Lägg de färdigkavlade degplattorna på bordet och skär dem i så kvadratiska bitar som möjligt, cirka 10 centimeter stora. Tips – använd raviolistämplar eller pastaform!
 3. Klicka 2 teskedar av ricottafyllningen mitt på varje degkvadrat.
 4. Vik ihop på mitten till trekanter och tryck ihop kanterna väl.
 5. Vira deg-trekanterna runt ett finger och tryck ihop degsnibbarna väl.
 6. Lägg färdigformade ravioli på en lätt mjölad yta.
 7. Koka upp vatten med salt. När vattnet kokar, lägg i ravioli och koka i 30 sekunder eller längre, det beror på hur tjock pastadeg du gjort.
 8. Lägg den kokta pastan på tallrikar och ringla över brynt smör och toppa med parmesan och persilja eller basilika.

Tips!

Du kan även förbereda ravioli i förväg, men då behöver de förvällas. Koka då upp vatten med salt. När vattnet kokar, lägg i ravioli och koka i 2 sekunder. Ta upp dem och lägg på ett fat. När de har kallnat, täck dem med plastfolie och förvara dem i kylskåpet.

 

 

Lär dig göra egen färsk pasta: Anmäl dig till vår pastakurs!

Om du är en riktig pastaälskare, varför inte anmäla dig till vår spännande pastakurs? Vår kurs täcker allt du behöver veta för att skapa perfekt färsk pasta hemma. Du kommer lära dig olika tekniker, fyllningar och knep från våra erfarna kockar. Vi vågar påstå att vi är bäst i Sverige på att lära ut hur du bakar äkta färsk pasta från grunden. Oavsett om du är nybörjare eller redan har en viss erfarenhet kommer vår pastakurs att inspirera dig att utforska den underbara världen av hemlagad färsk pasta. Anmäl dig redan idag och ta din pastakunskap till nya höjder!

Sommarkurser 2023

Istället för att bara äta på restaurang. Kom och laga äkta italiensk mat. Boka din plats nu och gör din sommar oförglömlig!